Введіть номер, приклад +380777777777

Гонконг: нова податкова пільга для компаній

Гонконг: нова податкова пільга для компаній Гонконг. Пільги для компаній

3 червня 2016 року в офіційному урядовому виданні Гонконгу були опубліковані зміни в податковому законодавстві, що вводять податкову пільгу для підприємств, які виконують функцію казначейського центру. Зміни були прийняті Законодавчою Радою Гонконгу 26 травня 2016 року.

Починаючи з цього моменту компанії, які здійснюють з Гонконгу казначейську діяльність (а саме внутрішнє групове фінансування бізнесу, надання казначейських послуг і проведення казначейських операцій), при певних умовах зможуть враховувати відсотки, що виплачуються ними по позиках, як витрати для цілей оподаткування. Згідно зі змінами, гонконгські компанії, що відповідають ознакам корпоративного казначейського центру, зможуть сплачувати податок на прибуток за зниженою ставкою, в розмірі 8,25% (стандартна ставка корпоративного податку в Гонконзі становить 16,5%).

Понижену ставку можна буде застосовувати у відношенні до прибутку від казначейської діяльності, отриманої з 1 квітня 2016 року і пізніше. Нові правила про облік відсотків у складі витрат компаній, зайнятих внутрішньогруповим фінансуванням, також будуть застосовуватися щодо сум, нарахованих до сплати на 1 квітня 2016 або пізніше.

Шляхом введення нових пільг Гонконг хоче підвищити свою привабливість для корпорацій, зацікавлених у створенні казначейських центрів в Азії для внутрішньогрупового фінансування і посуперничати в цій сфері з Сінгапуром.

У минулому році IKEA International Group приступила до створення регіонального казначейського центру для підтримки свого розширення в Південно-Східній Азії. Для розміщення казначейського центру корпорація вибрала саме Сінгапур. У Сінгапурі вже давно існує пільга для регіональних казначейських центрів великих корпорацій (знижена ставка корпоративного податку в розмірі 10% проти стандартної ставки в 17%). До того ж, Сінгапур уклав вдвічі більше угод про уникнення подвійного оподаткування з іншими країнами, ніж Гонконг, що додає юрисдикції привабливості в очах транснаціональних корпорацій.

Автор: Сергій Панов
керуючий партнер Finance Business Service
Замовити послугу

з нашими фахівцями