Введіть номер, приклад +380777777777

Автотранспортний засіб як інвестиція від нерезидента

Останнім часом інтернет переповнений інформацією про те, що 2018 рік – це останній рік, коли можна придбати автотранспортний засіб, що був у використанні, за “пільговим акцизним податком”.

Як відомо, з 01.08.2016 набрав чинності Закон України від 31 травня № 1389-19 про стимулювання та розвиток ринку вживаних транспортних засобів. Цей закон діє до 31 грудня 2018 року і передбачає значне зниження ставок акцизного податку на ввезення автомобілів, що були у вживанні, при дотриманні особливих умов і обмежень.

Ми ж, у свою чергу, ведемо мову про придбання не вживаних, а абсолютно нового автомобіля, використовуючи вже готовий інструмент ведення бізнесу — компанію-нерезидента.

Початковою точкою нашого придбання є, власне, вибір автотранспортного засобу. При цьому чим вища вартість автомобіля (його клас), тим суттєвішою буде економія.

Отже, поетапно:

1. Вибір автотранспортного засобу. Існує безліч інтернет-ресурсів, на яких Ви можете приємно провести вільний час, вибираючи автотранспортний засіб. В якості прикладу наведемо www.lexus.com. На цьому сайті можна легко знайти цікаву для Вас модель і підібрати комплектацію, що відповідає Вашим потребам. Можливо, необхідно буде ввести так званий поштовий код для пошуку відповідного дилера та вибору комплектації. Всі zip коди можна подивитися за цим посиланням http://amerikos.com/usa/post-s/ . Краще вибрати штат, найбільш наближений до порту, оскільки згодом уже придбаний автомобіль необхідно транспортувати для вантаження на корабель. Для чистоти експерименту ми будемо порівнювати модель 2018 RX 450h F SPORT (вартістю $51055 в Америці) з аналогічною моделлю з українського салону (вартістю $90500). Вартість доставки машини в Україну складається з витрат на транспортування її до порту відправлення та з порту відправлення у порт призначення. Як приклад, усереднена вартість доставки з порту “Ньюарк” у порт прибуття “Одеса” (Україна) становить близько $1600, включаючи транспортування безпосередньо по території Америки. За бажанням можна додатково зробити страхування транспортного засобу на весь період доставки. Вартість такої страховки – 1%-1,5% від задекларованої вартості машини.
  2. Внесення змін до установчих документів української компанії. Поки машина знаходиться в дорозі, необхідно пройти процедуру внесення змін до установчих документів української компанії (якщо така існує). А саме, включити до складу учасників української компанії нерезидентну компанію, яка, в свою чергу, зробить внесок до статутного капіталу української компанії майном – автотранспортним засобом. Зазвичай це оформляється шляхом збільшення статутного капіталу української компанії. Єдине, необхідно враховувати регуляторний акт, що визначає статус української компанії як компанії з іноземними інвестиціями. Під категорію “підприємство з іноземними інвестиціями” з урахуванням положень українського законодавства потрапили підприємства (організації) будь-якої організаційно-правової форми, створені відповідно до законодавства України, іноземні інвестиції у статутному капіталі яких, за його наявності, становлять не менше 10% (ст. 1 ЗУ “ПРО режим іноземного інвестування”, ст. 63 ЦК України). Оформлення таких змін не буде суттєвою витратною частиною і може бути оцінено нами до $150. Всю інформацію про транспортний засіб, який буде предметом внеску до статутного капіталу, можна буде отримати на підставі документів, що підтверджують придбання такого авто. Це, власне, оригінал техпаспорта (Title), документи, що підтверджують купівлю (Bill of Sale), і транспортна накладна (Bill of Landing). Після прийняття 31 травня 2016 року Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скасування обов’язковості державної реєстрації іноземних інвестицій” необхідність реєструвати іноземну інвестицію для звільнення від сплати ввізного мита відпала.
  3. Фактичне прибуття За фактом прибуття автотранспортного засобу до порту «Одеса» (на практиці це займає близько 6-8 тижнів) необхідно здійснити митне очищення вантажу. Керуючись численними пропозиціями онлайн-розрахунків митних платежів, мі дійшли того, що приблизні витрати на митне «очищення» такого транспортного засобу складуть $21600. У доповнення, необхідно буде оплатити сертифікат відповідності автотранспортного засобу та брокерські послуги. Приблизна вартість такого роду послуг не перевищуватиме $1000. Таким чином, склавши всі платежі, ми отримаємо загальну суму $75405, що на 16,8% менше ринкової вартості такого транспортного засобу на ринку України.

З одного боку, це досить суттєва знижка у масштабах такого придбання, а з іншого боку, Ви займаєтеся цим процесом самотужки, очікуєте прибуття Вашого транспортного засобу протягом 7-8 тижнів, не включаючи час на вибір машини та здійснення митного “очищення”, і, зрештою, самостійно дбаєте про те, щоб поставити такий транспортний засіб на гарантійне обслуговування в Україні. Вибір за Вами.

Замовити послугу

з нашими фахівцями

Використовуйте формат name@mail.com
Тільки літери, цифри і пробіли (від 2 до 30 знаків)