Один з найстаріших банків Латвії Meridian Trade Bank може змінити власників

Один з найстаріших банків Латвії Meridian Trade Bank (MTB) чекають зміни. Як стало відомо передачі Nekā personīgā, власниками акцій кредитної організації можуть стати великі латвійські бізнесмени в сфері логістики і колишні політики Андріс Шкеле і Айнарс Шлесерс. Можливий продаж частки банку пов’язана з необхідністю поповнити капітал Meridian, який на даний момент знаходиться на найнижчому в банківському секторі Латвії рівні.

Джерело: http://www.finmigration.com/byvshij-latvijskij-bank-semi-rotenbergov-mozhet-poluchit-novyh-vladelcev/1345/

Згідно з вимогами Комісії ринку фінансів і капіталу (КРФК), банку найближчим часом потрібно докапіталізуватися не менше ніж на 10 млн євро. Спільна компанія Шлесерса і Шкеле MCH Investīcijas, також володіє акціями Ризького Торгового порту, готова покрити більшу частину коштів, яких бракує. Решту внесе низка підприємців зі сфери транзиту і голова ради банку Юрій Адамович.

Останні роки Meridian переслідують скандали. У 2006 році над банком, тоді він належав групі Skonto, нависла загроза американських санкцій за відмивання грошей. Саме тоді в Multibanka (колишня назва кредитної організації) прийшли російські гроші. Банк придбали брати Аркадій і Борис Ротенберг (входять в найближче оточення президента Росії Володимира Путіна). Вони перейменували Multibanka в SMP Bank (за аналогією зі своїм російським банком). Банк став активно залучати людей старшого віку, які живуть в Латвії, але отримують російські пенсії.

Однак в 2014 році в зв’язку з потраплянням Аркадія Ротенберга в санкційні списки власники банку знову змінилися. Найбільшими акціонерами стала сім’я Дзеніс – Андріс Дзеніс і Світлана Дзене. Банк отримав актуальну назву.

Але в 2017 році сім’я Дзеніс довелося покинути керівні пости в банку в зв’язку зі штрафом, накладеним КРФК (890 тис євро) на MTB за невигідне фінансування ряду компаній, бенефіціарами яких, передбачається, є Дзеніси. Йшлося про енергетичні підприємствах Priekules bioenerģija і Priekules siltumtīkli. За кілька років вони отримали близько 8 млн євро кредитів на пільгових умовах.

Ці обставини змусили нове правління банку весною 2019 року звернутися до управління по боротьбі з економічними злочинами. На думку керівництва MTB, банку було завдано збитків. Правоохоронці по цій заявці почали три процеси, які згодом були об’єднані в один. При цьому, як повідомляють ЗМІ, шкоди компаніями було завдано не тільки банку, але і одному з латвійських самоврядувань.

За словами начальника управління по боротьбі з економічними злочинами Петеріса Баускі, в рамках розслідування було проведено 23 обшуки, заарештовано 18 об’єктів нерухомості, дорогий автомобіль і вилучені готівкові кошти в сумі 102500 євро.

При цьому цієї осені сім’ї Дзеніс і банку вдалося підписати мирову угоду, згідно з яким MTB відмовляється від грошових вимог, а Світлана Дзене передає 27% акцій банку, яким зараз керують голова ради Юрій Адамович і голова правління Солвіта Деглава. Ці акції і планує продати банк.

У разі завершення операції, MTB може бути перейменований в Industra. Банк почне активно кредитувати промислові підприємства. Повідомляється, що потенційні власники вже подали документи в КРФК.

На сайті MTB головним акціонером значиться Наталія Підгорбунських (32,93% акцій). У AS Meridian Trade Bank – 27,06%. У Михайла Ганева -12,7%. Решта акціонерів мають менше 10% акцій.

За даними FKTK, у другому кварталі 2019 року активи MTB оцінювалися в 175 млн євро.

Замовити послугу

з нашими фахівцями

Використовуйте формат name@mail.com
Тільки літери, цифри і пробіли (від 2 до 30 знаків)