Введіть номер, приклад +380777777777

Пропозиція ввести глобальну мінімальну ставку податку в 15 % знайшла підтримку 130 країн

У четвер, 1 липня, 130 країн попередньо домовились щодо проекту, згідно з яким транснаціональні корпорації платитимуть належну частку податків незалежно від місця ведення своєї діяльності. Цей результат переговорів, що проводяться під контролем Організації з економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), унікальний тим, що серед підписантів – Росія, Китай та Індія, великі економічні держави, які спочатку остерігались спроб реформування світової системи оподаткування.

Джерело: https://www.nytimes.com/2021/07/01/business/global-minimum-tax.html

Відповідно до погодженого концептуального проекту будуть введені на рівні держав-підписантів мінімальну ставку податку на прибуток підприємств в розмірі 15%, а також правила, які змусять таких технологічних важковаговиків як Amazon і Facebook, а також інші великі глобальні підприємства, сплачувати податки в тих країнах де продаються їх товари чи послуги, якщо навіть вони фізично там не мають місця діяльності (інкорпорації)/ представництва.

За словами ОЕСР, закриття деяких з найбільш сумнозвісних податкових лазівок дозволять отримувати близько 150 млрд дол. США додаткового доходу від збору податків щороку. Навіть попри це, деякі відомі «податкові гавані», включаючи Ірландію, Барбадос, Сент-Вінсент та Гренадіни, а також Угорщина, Естонія, Кенія, Нігерія, Перу та Шрі-Ланка, все ще відмовляються долучитись до домовленості, цим потенційно послаблюючи ефективність плану зупинити виведення прибутків до низькоподаткових юрисдикцій.

Остаточна угода може заборонити країнам урізати ставки своїх податків у спробах принадити більше багатонаціонального бізнесу, а також покласти край глобальній торгівельній війні щодо оподаткування великих технологічних компаній (Google, Amazon, Facebook, Apple), котрі заробляють доходи онлайн по всій планеті. Проект спочатку було затверджено групою 7 держав у червні. Міністри з групи 20 найбільших економік світу збираються цього тижня в Італії, аби домовитись щодо подальших деталей майбутньої угоди. При цьому все ще потрібно розробити багато важливих умов, зокрема, порядок введення проекту в дію, а також про те, компанії з яких сфер господарства не підпадатимуть під дію нових правил про «цифрове оподаткування»: наразі точно відомо про виключення компаній з надання фінансових послуг та компаній видобувної промисловості. Очікується, що розробку тексту угоди буде завершено в жовтні 2021 року. Та навіть після підписання угоді ще слід буде надати чинності в кожній країні окремо.

ОЕСР також припускає, що внаслідок угоди понад 100 млрд дол. США корпоративних прибутків буде переведено з країн інкорпорації компаній на інші ринки: на ті, де вони ведуть операційну діяльність. Згідно з прогнозами, суттєво зростуть доходи від збору податків у великих країнах, що розвиваються (насамперед, у Індії), однак чимало дістанеться багатим країнам, наприклад, Франції та Німеччині, які скаржаться на те, що обсяг їх доходу від оподаткування є заниженим через країни, які використовують низькі ставки податків як засіб для залучення надмірної суми податкових надходжень.

Замовити послугу

з нашими фахівцями

Використовуйте формат name@mail.com
Тільки літери, цифри і пробіли (від 2 до 30 знаків)