Finance Business Service
. , 72/74 03150 ,
+38 044 498 56 40, info@fbs-group.com
Пн-Пт з 08:00 до 19:00 Київ
Тільки літери та пробіли (від 2 до 30 символів)
Введіть номер, приклад +380777777777
Будь-які символи від 4 до 300
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Зміни імміграційного законодавства в Чехії

Зовсім нещодавно Президентом Чехії було підписано зміни до Закону «Про проживання іноземних громадян» (далі – Закон). Підставою для внесення таких змін до Закону стала обов’язковість імплементації Директив Євросоюзу про сезонне працевлаштування і про дозволи для співробітників, що переводяться в рамках міжнародного концерну. Однак, при цьому законопроект вводить також різні заходи по боротьбі з незаконним працевлаштуванням, проблема якого гостро стоїть в Чеській Республіці. Крім того, вводиться ряд заходів для імміграційної підтримки нових інвесторів. Зазначені зміни є найбільшими з часів введення інституту трудової карти в 2014 році і вступлять в силу протягом серпня цього року. З урахуванням того, що зазначені зміни на пряму пов’язані зі створенням і просуванням бізнесу в Чехії, далі ми зупинимося на ключових моментах і спробуємо в них розібратися. Частина змін торкнеться певних категорій громадян, які не є громадянами Євросоюзу і мають сезонне працевлаштування, а також менеджерів, фахівців і стажистів міжнародних корпорацій, переведених на роботу в Чехію на певний час. Для даної категорії працівників буде введений спеціальний вид дозволів на роботу і на проживання, який має також і особливий порядок отримання. Цей вид дозволів не замінить існуючих на даний момент трудових, а також синіх карт і зможе бути використаний поряд із ними. Що ж стосується нових інвесторів, то зміни не пропонують будь-яких спрощень в отриманні дозволу на постійне проживання або в отриманні громадянства, так як такий вид процедур в Чехії, на відміну від деяких країн Євросоюзу, відсутній. Однак, для підприємців і офіційних представників компаній стане можливим отримання карти інвестора, яка дозволятиме довгострокове перебування в Чехії. Даний вид карти можна буде отримати в прискореному порядку протягом 30 днів. Крім того, члени сімей таких інвесторів зможуть отримати дозвіл на довгострокове перебування з метою возз’єднання сім’ї, на підставі якого вони зможуть жити і працювати в Чеській Республіці. Варто зазначити, що такий інвестор повинен відповідати ряду вимог, а саме: мінімальний розмір інвестицій повинен бути не менше 75 мільйонів крон і в рамках даних інвестиції повинно бути створено як мінімум 20 робочих місць. На теперішній час інвестори, що задовольняють вимогам законодавства Чехії, можуть скористатися вже існуючим проектом «Welcome Package» і отримати трудову карту, так само, в прискореному режимі. Крім того, зараз, громадяни країн, що не входять до Євросоюзу, але ці громадяни є офіційними представниками чеських компаній ( «jednatel»), можуть здійснювати свої повноваження на основі підприємницької візи або дозволу на роботу і трудової картки. Відповідно ж до нових правил, офіційні представники здійснюватимуть свої повноваження виключно на підставі підприємницьких віз або карти інвестора. Також, варто відзначити, що відповідно до змін вводиться нове поняття «недобросовісного роботодавця». Недобросовісним буде вважатися роботодавець, який не виконує свої зобов’язання зі сплати податків, внесків на соціальне і медичне страхування, здійснює діяльність, відмінну від зазначеної в реєстрі або має фіктивне місце реєстрації. Крім усього іншого, зміни мають торкнутися трудових і синіх карт. Так, строк дії трудової карти буде автоматично спливати через 60 днів після припинення дії трудового договору, якщо за цей період не було подано заяву на нову карту або після того, як дана заява була відхилена. У той же час передбачається період в 60 днів, протягом якого можна подати заяву на нову карту на території Чехії вже після припинення трудового договору. В той час як сьогодні, у разі закінчення дії трудового договору, нову заяву може бути подано тільки з-за кордону. Та на завершення варто зазначити, що до теперішнього часу наявність синьої карти не передбачало значних переваг в порівнянні з трудовою картою. Наприклад, наявність синьої карти, яка була видана іншим членом Євросоюзу, не давало право на роботу в Чехії. Однак, зважаючи на зазначені змін, тепер можна буде почати працювати на основі карти, виданої іншою країною-членом Європейського союзу, за умови того, що співробітник подав заяву на синю карту в Чехії.