Введіть номер, приклад +380777777777

Податки. Чи можна уникнути оподаткування двічі?

Податки. Чи можна уникнути оподаткування двічі? іtaxes

У нашій сьогоднішній статті ми постараємося розкрити питання, яке цікавить багатьох – як міжнародні компанії-виробники передових технологій та інноваційних продуктів справляються з податковими труднощами. Зокрема, мова піде про міжнародну компанію (далі – Міжнародна компанія, МК), мабуть, найбільш відомоу і популярноу компанію нашого часу.

З початку виробництва своєї продукції у вигляді ПК в 1998 і кишенькових музичних плеєрів з жорстким диском в 2001, і більш пізніх девайсів в вигляді мобільного телефону в 2007 і планшетного комп’ютера в 2010 р, саме ця компанія задавала «темп» розвитку технологій, які зараз є невід’ємною частиною нашого життя. Креативний і сміливий характер діяльності компанії проявився не тільки у відношенні до продуктів, але і в питаннях податкового структурування діяльності мультинаціональної корпорації. Нестандартність податкової структури МК, була виражена в її абсолютній простоті. Компанія не стала використовувати стандартну для більшості американських мультинаціональних компаній структуру – так звану подвійну ірландську з голландським сендвічем навіть не дивлячись на її ефективність в досягненні мети щодо ухилення від оподаткування.

На парламентських слуханнях у 2014 році було озвучено, що МК настільки успішно застосувала податкове структурування, що в період з 2009 до 2012 року «прикрила» від оподаткування будь-де в світі 44 мільярди доларів США. Навіть незважаючи на те, що Генеральний директор компанії заявив, що з боку компанії ніяких порушень не було, компанія діє відповідно до закону і оплачує всі необхідні податки як в США, так і за її межами.

Разом з тим, даний випадок викликав бурю обговорення як в США, так і в інших країнах, де МК отримує істотний прибуток і сплачує незрівнянно низькі податки.

Фундаментальним в міжнародному оподаткуванні є принцип: «всі доходи повинні обкладатися податками тільки один раз». Іншими словами, норми, що стосуються міжнародного оподаткування повинні не тільки дозволяти уникати подвійного оподаткування, але і не допускати подвійного ухилення від податків. Разом з тим, варто зазначити, що з причин податкової конкуренції деякі країни були раді побачити структурування, в результаті якого податкове навантаження на зарубіжну діяльність їх мультинаціональних компаній була ослаблена. Провівши короткий аналіз податкової структури Міжнародної компанії, ми розкриємо схему, завдяки якій компанії вдалося двічі уникнути податків в сумі 44 мільярди доларів США.

Як ми вже раніше вказували, в порівнянні з популярною серед Американських мультинаціональних компаній структурою Подвійного ірландського з голландським сендвічем, застосована МК структура, назвемо її іНалог, дуже проста. Незадовго до виходу на Нью-Йоркську фондову біржу в 1980 році, МК створює в Ірландії дочірні компанії: МК Оперейшнс Інтернешнл (МОІ), МК Оперейшнс Європа (МОЄ), і МК сейлз Інтернешнл (МСІ).

Саме МОІ і МСІ займають провідну роль в структуруванні, застосованому Міжнародною компанією.

МК Оперейшнс Інтернешнл – компанія, створена за законодавством Ірландії, при цьому, основний менеджмент компанії і контроль над нею проводяться з території США. МОІ – офіційно зареєстрована компанія, яка не має істотних активів і не веде операцій (shell company). Відповідно до законодавства Ірландії, компанія є резидентом країни виключно в тому випадку, якщо її управління і контроль здійснюються з території Ірландії. Саме це визначення податкової резидентності компаній в Ірландії робить компанії-пустушки ідеальними партнерами для компаній в США. МОІ так само не є резидентом США – відповідно до законодавства останнього, компанія розглядається як резидент, якщо вона створена в США.

МОІ є посередником для багатьох компаній групи, які задіяні в діяльності групи закордоном. Такими дочірніми компаніями є МСІ і компанії-дистриб’ютори в відповідних країнах Європи і Азії. МОІ отримувала дивіденди від своїх дочірніх підприємств (наприклад, 30 мільярдів доларів США в період з 2009 по 2011 г.), але не платила податки на прибуток компаній в жодній з країн протягом багатьох років. Крім своїх дочірніх підприємств, МОІ володіє тільки грошовими коштами, які розміщені на банківських рахунках в Нью-Йорку.

МК сейлз Інтернешнл також створена в Ірландії і користується тими ж перевагами визначення законодавства Ірландії і США щодо податкової резидентності компаній. Компанія не мала суттєвих активів та не вела діяльності до 2012 року, коли 250 співробітників з компанії МК Оперейшнс Європа не були переведені на роботу в МСІ.

МСІ задіяна в діяльності з непов’язаними компаніями в Китаї, які збирають продукцію, і в подальшому продажі продуктів пов’язаним компаніям-дистриб’юторам в Європі і Азії. У більшості випадків товари фізично ніколи не проходять через територію Ірландії. Так само, МСІ уклала з материнською компанією Міжнародна компанія Інк., Договір про спільне покриття витрат, відповідно до умов якого, МСІ має економічні права на використання інтелектуальної власності Міжнародна компанія Інк. за межами США, в той час як право власності на інтелектуальні права завжди залишаються у материнської компанії Міжнародна компанія Інк. в США. Так, наприклад, в 2011 році приблизно 60% світової прибутку материнської компанії МК виникло за межами США і МСІ, за умовами договору про спільне покриття витрат, була зобов’язана покрити 60% витрат, пов’язаних з науковими дослідженнями групи, що склало близько 1,4 мільярда доларів США.

Якщо порівняти витрати, понесені відповідно до умов договору про спільне покриття витрат, в співвідношенні до отриманої МСІ прибутку можна зробити висновок, що договір є не зовсім комерційно справедливим. МСІ отримали непропорційно великі прибутки в заміну платежів за договором про спільне покриття витрат. Зокрема, співвідношення прибутку і платежів за договором про спільний розподіл витрат було на рівні 7: 1 для Міжнародної компанія Інк. і 15: 1 для МСІ. Відповідно до даних внутрішнього звіту компанії про прибутки, МСІ в період з 2009 до 2011 року отримала прибуток у розмірі 74 мільярди доларів США. Разом з тим, компанією було офіційно заявлено, що договір про розподіл витрат проходить регулярну перевірку в Податковому управлінні США і повністю відповідає вимогам Міністерства фінансів.

В Ірландії МСІ подала в державні органи податкову декларацію з урахуванням прибутків, отриманих в країні. Податкові зобов’язання були смішними в порівнянні з тим прибутком, який отримала компанія. Так, в 2010 році компанія сплатила податки на суму близько 10 мільйонів доларів США, в той час як прибуток склав близько 22 мільярдів, у 2011 році сума сплачених податків становила близько 7 мільйонів доларів США, в той час як прибуток склав 12 мільярдів.

Успіх структури іНалога базується в основному на двох «неподаткових» принципах. Перший – прибуток, отриманий ірландською компанією не може оподатковуватися в США, країні-резидентності для материнської компанії Міжнародна компанія Інк. Другий – прибуток, отриманий ірландською компанією, що не обкладалася податками в країнах, де продукція компанії продавалася кінцевим покупцям.

Варто зробити висновок що, успішно застосувавши:

• Колізії норм про податкову резидентність Ірландії і США,
  • Норм про трансферному ціноутворенні щодо майнових прав
  • Режиму контрольованих іноземних компаній в США
  • Режиму можливості вибору зручного оподаткування в США
  • низькоподатковій юрисдикції

МК успішно вивела від оподаткування 44 мільярди доларів США в період з 2009 до 2011 року.

Після зазначеного випадку і розслідування всіх нюансів, Організацією економічного співробітництва та розвитку був прийнятий план дій по боротьбі з мінімізацією оподаткування та виведенням прибутку (BEPS). У зв’язку з прийняттям зазначеного документа застосування описаної нами схеми, на жаль, є неможливим.

Автор: Олена Кутова
старший юрист компанії Finance Business Service
Замовити послугу

з нашими фахівцями