Введіть номер, приклад +380777777777

Переказ коштів з офшорів: чому варто задуматися про свої офшорні інвестиції

Податкові органи нашої країни (та й не тільки нашої) не перший рік намагаються довести, що працювати з офшорами не варто. Але представники бізнесу продовжують використовувати їх для своїх офшорних інвестицій. У даному матеріалі поговоримо про причини такої «любові» і про поточні тенденції у використанні офшорів.

Чи є законним використання офшорних структур?

Законодавство України не забороняє використання офшорів. Зрозуміло, що ми не говоримо про ситуації, коли податки взагалі не сплачуються (агресивне податкове планування). Та й розрахунки з партнерами з офшорів без сумніву стануть додатковою причиною питань податкової служби. Але, зазначимо ще раз, заборони щодо таких угод відсутні.

Схеми роботи з використанням офшорних структур

Звернемо увагу на офшорні схеми, які зарекомендували себе як найбільш поширені.

Почнемо з торгових

Практична користь від використання таких схем полягає у різних варіантах оптимізації українською компанією податку на прибуток, ПДВ і платежів, пов’язаних з митницею. Багато організацій, створивши певні умови, економили на ПДВ, на рівні компанії з Європи. При цьому, будь-яка інвестиція в бізнес давала стабільний ріст доходів.

Давальницька схема

Для подібних цілей на території України зарекомендувала себе давальницька схема.

Економія на митних зборах і ПДВ

Купуючи обладнання для власних потреб, власники бізнесу впроваджували схему економії на митних зборах і ПДВ.

Холдингові схеми

Значного поширення набула схема, в якій іноземне підприємство функціонує в якості холдингу. Такий варіант:

• допомагає вирішити завдання щодо зниження податкового тягаря при виплаті, наприклад, дивідендів;
  • сприяє конфіденційності при оформленні володіння активами на території України;
  • використовується для придбання патентів і торгових марок, а також при залученні зовнішнього фінансування.

Чим корисні офшори

Всі успішні кейси з використання офшорів передбачають те, що податкове навантаження зміщується з юрисдикції з високими податками (наприклад, з України) в юрисдикцію, де податки зафіксовані на значно нижчому рівні.

Час серйозних змін

Вищевказані можливості організації діяльності бізнесу за участю компаній з офшорних юрисдикцій, а також їх використання цілими бізнес-групами і міжнародними корпораціями для агресивного податкового планування, не могли залишитися без уваги урядів розвинених країн. Безумовно, адже податковий фонд необхідно наповнювати, а вони несуть значні втрати податкових надходжень до бюджету.

Маючи на меті розв’язання цієї глобальної проблеми, ОЕСР (Організація економічного співробітництва і розвитку) почала реалізацію серйозних ініціатив. Найбільшої уваги серед них заслуговує План BEPS (від англ. Base Erosion and Profit Shifting, Розмивання бази оподаткування та виведення прибутку з-під оподаткування).

Починаючи з січня 2017 року, Україна стала учасником Програми розширеного співробітництва в рамках ОЕСР і взяла на себе зобов’язання щодо імплементації Мінімального стандарту Плану BEPS.

Мінімальний стандарт включає імплементацію чотирьох обов’язкових заходів:

1. № 5, countering harmful tax practices (боротьба з податковими зловживаннями, пов’язаними з використанням спеціальних шкідливих режимів оподаткування);
  2. № 6, preventing tax treaty abuse (попередження зловживань при застосуванні конвенцій про уникнення подвійного оподаткування);
  3. № 13, transfer pricing documentation and country-by-country reporting (удосконалення вимог діючих національних правових норм до документації з трансфертного ціноутворення);
  4. № 14, cross-border tax dispute resolution (підвищення ефективності механізмів вирішення спорів між країнами, при застосуванні договорів про уникнення подвійного оподаткування).

З огляду на вищевикладене, зміни є системними, і деофшоризація вже має серйозний вплив на міжнародний бізнес. Ті представники бізнесу, які змінять свої бізнес-моделі, з урахуванням нововведень – зможуть залишатися на плаву і далі. Ті ж, хто орієнтувався виключно на мінімізацію оподаткування – просто не зможуть продовжувати нормальну діяльність.

Коли необхідно перераховувати кошти з офшорів

З урахуванням останніх викладених фактів, відповідь на це питання для багатьох власників компаній, які ведуть міжнародний бізнес, здасться очевидною: вже зараз, адже капітал під загрозою! Безумовно, на Ваші рішення у даному контексті буде впливати багато факторів: подальші плани щодо використання конкретної компанії, її роль у структурі бізнесу, внутрішня політика обслуговуючого банку (здебільшого, досить жорстка відносно роботи з офшорами) і т.д.

Форми виведення інвестицій

Після рішення щодо виведення інвестицій з офшору, перед власником бізнесу постають такі основні завдання:

• Виведення активів (не грошей – мається на увазі нерухомість, морські судна і т.д.). Щоб здійснити передачу відповідних активів, українському власнику необхідно їх купити, оформивши угоду відповідним чином .
  • Виведення грошових коштів. Якщо кошти буде отримувати юридична особа, наприклад, за надання послуг, залежно від юрисдикції у неї може виникнути необхідність сплатити податок на дохід, отриманий з іноземних юрисдикцій. З метою зменшення податкової бази можуть бути використані витрати, пов’язані зі звичайною діяльністю.

Популярна альтернатива – виведення коштів на фізичну особу. Є варіант перерахувати на її рахунок у банку винагороду, наприклад, члену ради директорів, кошти за договором дарування, за послуги, як дивіденди і т.д. Якщо буде оформлений договір щодо надання послуг і перерахування здійснюватиметься кількома транзакціями – будьте обережні, таке надання послуг можуть визнати підприємницькою діяльністю, з усіма подальшими наслідками.

Також зверніть увагу, в залежності від податкової резидентності вищевказаної фізичної особи, у неї можуть виникнути зобов’язання з подачі декларації про доходи до податкового органу та необхідність сплати відповідної суми податку. Коли перераховуєте кошти, Ви повинні бути впевнені, що здійснюєте операції в межах валютного законодавства відповідної країни, і щодо джерела доходу не виникне претензій. У будь-якому випадку, кожна окрема ситуація вимагає уважного аналізу.

Ситуація з офшорними юрисдикціями досить динамічно змінюється. Тому власникам бізнесу дуже важливо постійно стежити за будь-якими нововведеннями і змінами в тих юрисдикціях, які Вас цікавлять. При цьому доцільно здійснювати конкретні кроки щодо переходу до організації діяльності за більш прозорими правилами і принципами, можливо, розглянути можливість реєстрації неофшорної компанії. Використання компаній з респектабельних юрисдикцій за умови правильного структурування бізнесу все одно дозволяє досягти істотної податкової економії.

Замовити послугу

з нашими фахівцями

Використовуйте формат name@mail.com
Тільки літери, цифри і пробіли (від 2 до 30 знаків)