ОЕСР оцінить рішення КРФК і Служби контролю

Організація економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР) проведе аудит рішень, прийнятих Комісією з ринку фінансів і капіталу (КРФК) та Службою із запобігання злочинно нажитих коштів (Служба контролю). Цією новиною поділилася з пресою міністр фінансів Дана Рейзніеце-Озола після засідання ради з розвитку фінансового сектору.

В ході засідання члени ради були поінформовані про виконання плану щодо обмеження фінансових операцій клієнтів високого ризику, один із пунктів якого – прийняття поправок до Закону про запобігання легалізації коштів, нажитих злочинним шляхом, і фінансуванню тероризму – може бути виконаний 26 квітня, коли Сейм прийме поправки в остаточному читанні. Нагадаємо, що 19 квітня Сейм у першому читанні схвалив законопроект.

ОЕСР прийняла рішення про проведення аудиту КРФК і Служби контролю з метою дати оцінку прийнятим ними раніше рішенням і перевірити наявність на момент їх прийняття всіх необхідних інструментів для боротьби з легалізацією коштів, набутих незаконним шляхом. На травень заплановано зустріч латвійських експертів із представниками ОЕСР, в ході якої сторони обговорять деталі та конкретизують завдання перевірки.

Готовність надати технічну допомогу у вдосконаленні фінансової системи висловила служба Мінфіну США з боротьби із фінансовими злочинами (Financial Crimes Enforcement Network). За словами міністра фінансів, на початку літа представники FinCEN відвідають Ригу з метою отримати комплексне уявлення про можливості розслідування фінансових злочинів у країні.

На засіданні ради з розвитку фінансового сектору члени КРФК повідомили про зміни у структурі іноземних клієнтів банків, число яких скоротилося до 25%. Рейзніеце-Озола зазначила, що латвійські банки активно скорочують базу клієнтів високого ризику і дані свідчать про значний прогрес. Також розглядалися рекомендації комітету експертів Ради Європи з оцінки заходів боротьби з відмиванням грошей Moneyval, в результаті чого було прийнято рішення скликати ще одне засідання ради й обговорити конкретні кроки щодо їх реалізації.

Поправки до вищезгаданого закону покликані впорядкувати фінансову систему, скоротити кількість угод із клієнтами особливо високого ризику (шелл-компаніями). Також передбачається, що нововведення сприятимуть обміну інформацією між суб’єктами закону та правоохоронними органами в цілях боротьби з фінансовими злочинами. У планах – заборонити кредитним та платіжним установам, брокерським компаніям і ряду інших організацій, керуючих індивідуальними портфелями клієнтів, проводити операції з компаніями-пустушками.

Юридична особа визнається фіктивною, якщо відповідає хоча б одному з трьох критеріїв: відсутність реальної господарської діяльності, реєстрація в юрисдикції, що не потребує фінансової звітності, відсутність місця ведення господарської діяльності. Заборона не торкнеться клієнтів зареєстрованих у Латвії юридичних осіб, оскільки латвійськими нормативними актами передбачено вимогу щодо подання фінансових звітів.

Головне завдання законопроекту – зменшити можливість використання фінансової системи Латвії для руху коштів, нажитих злочинним шляхом.

Замовити послугу

з нашими фахівцями

Використовуйте формат name@mail.com
Тільки літери, цифри і пробіли (від 2 до 30 знаків)