Введіть номер, приклад +380777777777

Консультанти ESMA рекомендують регулювати криптовалютні активи традиційно

Експертна група власників цінних паперів (Securities and Markets Stakeholders Group, SMSG), що надає консультації Європейському управлінню з нагляду за ринком цінних паперів (ESMA), вважає, що криптовалютні активи не вимагають спеціального законодавчого регулювання. На їхню думку, з цією метою можна застосувати чинне фінансове законодавство. Проте його слід доповнити нормами, що враховують специфіку криптовалют та ICO-токенів як платіжних засобів, що допускають переуступання.

Криптовалюта та токени використовуються для інвестування та створюють такі ж ризики на ринках капіталу, як і традиційні інвестиційні активи. Отже, вони повинні регулюватися директивою MiFID II, другою директивою Євросоюзу про ринки цінних паперів, що набула чинності в січні 2018 року.

Для токенів, що використовуються для фінансування нових проектів та можуть розглядатися як аналог сировинних товарів або цінних паперів, потрібно законодавчо визначити, чи є такі токени фінансовими інструментами або переказними цінними паперами. Якщо токени будуть розглядатися як аналог фінансових інструментів, то вони будуть мати властивості акцій або облігацій, їх законодавче регулювання має здійснюватися на основі директиви MiFID II. Якщо токени будуть вважатися аналогом переказних цінних паперів, то вони будуть мати властивості зазначених паперів і для їх законодавчого регулювання, поряд з директивою MiFID II, слід застосовувати Регламент ЄС про проспект цінних паперів.

Якщо криптовалютні активи не допускають переуступання, то їх не потрібно законодавчо регулювати.

Свої рекомендації SMSG надала ESMA для інформування Європейського управління банківського нагляду, розгляду цього питання в Єврокомісії та внесення відповідних змін до нормативних актів. Також в рекомендаціях йшлося про необхідність створення експериментальних майданчиків для криптовалютних проектів та важливість захисту національних ініціатив.

Замовити послугу

з нашими фахівцями

Використовуйте формат name@mail.com
Тільки літери, цифри і пробіли (від 2 до 30 знаків)