1. Головна
Поділиться:

Кіпр ввів 19% ПДВ на землю під забудову

Підписатися

Із 2 січня 2018 року на Кіпрі набрав чинності новий Закон про ПДВ, який передбачає зміни в основному Законі про ПДВ №95 (I) / 2000.
Документом вводиться ПДВ за стандартною ставкою на продаж землі під забудову, а також лізинг / оренду приміщень для бізнесу на умовах, визначених Законом. Також запускається механізм зворотного нарахування ПДВ на предметні поставки (subject supplies) землі та майна у вигляді реструктуризації позики / домовленості про примусовий продаж, який головним чином вплине на фінансові установи.

Стягнення ПДВ за стандартною ставкою 19% на землю під забудову

Стандартна ставка ПДВ у розмірі 19% застосовуватиметься в наступних випадках:

• передача права власності;
  • передача неподільної частини землі;
  • передача права власності за договором, або договором купівлі-продажу, або угодою, в якій конкретно зазначено, що право власності буде передано в майбутньому, або договором лізингу з варіантом викупу.

Вищезазначене стосується незабудованих будівельних майданчиків, призначених для будівництва одного або кількох об'єктів у процесі ведення підприємницької діяльності. Як і раніше, залишається необхідність у додаткових роз'ясненнях для застосування Закону, таких як обставини, за яких передача не вважається частиною економічної діяльності особи. Очікується, що ці роз'яснення надійдуть у вигляді Правил у найближчому майбутньому, оскільки вони вимагають схвалення Палати представників.

ПДВ на лізинг нерухомого майна, яке використовується в комерційних цілях

Лізинг нерухомого майна - за винятком будівель, які використовуються як житлові приміщення - для оподатковуваних осіб для оподаткування підприємницької діяльності тепер обкладається ПДВ.
Орендодавець має право на підставі умов, які будуть визначені Уповноваженим з оподаткування (Commissioner of Taxation) у його відповідному повідомленні, прийняти рішення про нестягнення ПДВ з орендаря нерухомого майна. Цей варіант є незворотнім.
Положення про лізинг застосовуються до договорів оренди, укладених починаючи з 13 листопада 2017 року.

Введення положень про зворотне нарахування на перекази в результаті реструктуризації позики або примусової передачі майна кредитору

Перекази при реорганізації позики або примусовій передачі зазвичай здійснюються без будь-якої оплати Банком платнику податків. Транзакція створює зобов'язання щодо ПДВ, яке платник податків вочевидь не буде в змозі оплатити. З цієї причини до основного Закону про ПДВ додається стаття 11D, яка передбачає передачу зобов'язання для сплати ПДВ у таких ситуаціях від платника податків одержувачу (банку). Ці положення застосовуються до нерухомого майна, включаючи землю та / або будівлі, які передаються разом із землею, на якій вони побудовані, за умови, що транзакція відбувається до першої експлуатації будівлі.
Нові положення про зворотне нарахування набрали чинності з 2 січня 2018 року і діятимуть до 31 грудня 2019 року.
Оскільки індустрія розвитку та управління нерухомістю робить великий внесок в економіку Кіпру, наслідки цієї нової поправки до Закону про ПДВ вплинуть на чимало підприємств та інвестицій на острові, незважаючи на неточність і відсутність роз’яснень деяких аспектів.

Алёна Каменецкая
Старший Юрист